Legendárny Arnie nie je Schwarzenegger, ale Mach

Aké sú korene Arnolda Schwarzeneggera

Svetoznámy hollywoodsky herec a guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger by sa po správnosti mal volať Arnold Mach!!!

Nie, nežartujem. Hodiny strávené listovaním v matrikách priniesli nečakané, priam šťavnaté ovocie. Podľa najnovších genealogických zistení, ktoré som si vlastnoručne overovala v príslušných matrikách, bol Arnoldov pradedko pôvodom Čech a volal sa Wenzel Mach. Aké sú korene Arnolda Schwarzeneggera?

Pradedo Arnolda Schwarzeneggera sa narodil v Čechách.

Konkrétne v roku 1841 v dedinke Kočov pri Tachove v Plzenskom kraji. Avšak z rodnej obce odišiel do Štajerska, kde v baníckej obci Neuberg an der Mürz pracoval ako kováč. V roku 1871 sa zaplietol s miestnou devou Kunigunde Schwarzenegger /ovou/ a keď sa jej v júli 1872 narodil nemanželský syn Karl, zachoval sa ako chlap, a priznal sa k otcovstvu aj oficiálne.
Vzťah jeho rodičov však nepokračoval. Wenzl sa o dva roky oženil s inou devou. Kunigunda sa neskôr vydala dokonca dvakrát, ale už sa jej nepodarilo porodiť živé dieťa a napokon zomrela mladá, ako 39-ročná.

Karl mal len 17 rokov keď osirel.

Keďže bol Karl nemanželský syn, niesol priezvisko svojej mamy – Schwarzenegger. Už keď sa v roku 1897 ženil s Ceciliou Hinterleitner,  otec Mach sa nikde nespomínal.
Karl Schwarzenegger mal s Ceciliou 4 deti, okrem iného aj Gustava, ktorého syn nie je nikto iný, než svetoznámy Arnold. Svojho času najlepšie platený herec Hollywoodu, a dnes guvernér štátu Kalifornia. Pritom stačilo málo a rodinné priezvisko mohlo znieť Mach a legendárne priezvisko Schwarzenegger by dnes nikto nepoznal…

České korene však Arnie nemá len po otcovi, ale očividne aj po mame, ktorá sa za slobodna volala Aurélia Jadrný. Výskumy v tomto smere zatiaľ nemám ukončené…Ale vyzerá to tak, že praprarodičia z maminej strany boli obaja Češi. 

Celý článok o tom, aké sú korene Arnolda Schwarzeneggera si môžete prečítať tu:
Pripravila: Alica Jančoková
Ak chcete zistiť, aké sú vaše korene, kontaktujte ma

    Aktuality